ΕΝΑ "ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ" ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟ - ΖΩΓΡΑΦΟ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΠΑΝΤΕΛΗ Κ. ΓΚΙΝΗ

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Το θαύμα του Τιμίου Ξύλου

Απομαγνητοφωνημένη διήγηση του Παντελή Γκίνη { στην αρχή της διήγησης υπάρχει ασυνταξία λόγω της κακής ποιότητας εγγραφής }


        "Όταν έγινε η καταστροφής της Μακεδονίας όταν ήταν ο Παύλος Μελάς που είχαν καεί μοναστήρια, είχαν ξεπέσει εκεί στο Άγιο Όρος, από τη Θεσσαλονίκη ήταν χρυσοχόοι, αυτοί πήγαιναν εκεί και έπεφταν εκεί σ΄ αυτούς και είχαν και ένα σταυρό με Τίμιο Ξύλο, ένα κομματάκι τόσο δα. Και πήρε και αυτός εκεί μαι ίνα λιγάκι, το μοίρασαν όλοι μεταξύ τους εκεί τον έδωσαν και αυτόν μια ίνα. Το έφερε εκεί στο Άγιο Όρος. Να δοκιμάσομε τώρα αν πράγματι, γιατί εκεί τα μοναστήρια το προζύμι που ζύμωναν το άλλαζαν κάθε χρόνο των Θεοφανείων και έπιαναν καινούριο προζύμι με το Τίμιο Ξύλο και το κρατούσαν και το ξαναζύμωναν.
        Εκεί να το δοκιμάσομε και εμείς παίρναμε αλεύρι, το ανακατεύαμε με κρύο νερό το κάναμε ζυμάρι και παίρναμε δυο ποτηράκια του κρασιού και βάζαμε και στο ένα και στο άλλο, το προζύμι. Στο ένα βάλαμε από πάνω το Τίμο Ξύλο και το βάλαμε στο ράφι.
       Την άλλη μέρα το είδα το θαύμα ζωντανό. Εκεί που ήταν το Τίμιο Ξύλο πώς προχώρησε η ίνα ; Είχε διαπεράσει το προζύμι και ήταν στον πάτο από το ποτηράκι και το προζύμι είχε φουσκώσει και χύνονταν απ' έξω από το ποτήρι. Το άλλο που δεν ήταν Τίμιο Ξύλο, τίποτε, εκεί σταματημένο. Θαύμα μεγάλο το είδα με τα μάτια μου. Πως από μια ίνα να φουσκώσει, να γίνει το προζύμι. Δεν είναι θαύμα αυτό ; Το θυμάμαι. Το άλλο άρχιζε να ξυνίζει και να χαλάει. Και το παίρναμε το προζύμι και το πηγαίναμε στο χωνευτήρι που ήταν η εκκλησία και το ρίξαμε εκεί στο χωνευτήρι, για να μην το ρίξουμε στα σκουπίδια. Και πήραμε το κομμάτι το Τίμιο Ξύλο και το έβαλε πάλι στο σταυρό εκεί μέσα. Πού να βρείς Τίμιο Ξύλο. Στο Άγιο Όρος όλα τα μοναστήρια έχουν Τίμιο Ξύλο. Μόνο ένα μοναστήρι έχει το μεγαλύτερο κομμάτι που υπάρχει στον κόσμο Τίμιο Ξύλο. Εχει ένα κομμάτι μεγάλο κομμένο.
        Ο σταυρός που σταυρώθηκε ο Χριστός ήταν δυο ξύλα απλά δυο καδρόνια ας πούμε, που έγινε ο σταυρό. Τους τιμωρημένους είχαν διάφορες ποινές, αλλά τον δια σταυρώσεως θάνατο, ήταν στους πιο μεγάλους κακούργους. Ο Χριστός εθεωρήθηκε ως ο μεγαλύτερος επαναστάτης και κακούργος εκείνη την εποχή. Οι γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί Τον καταδίκασαν δια του σταυρού θάνατον, τον ατιμότερο θάνατο που ήταν τότε." 

Τίμιο Ξύλο Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου Αγίου Όρους

Περισσότερες πληροφορίες για το Τίμιο Ξύλο της Μονής Ξηροποτάμου που θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο : ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου